Iskanje
KZ Krka
Zelenjava in sadje iz integrirane pridelave

Sarma

Sestavine za 8 oseb:

  • 40 g olja
  • 1 čebula
  • 120 g riža
  • 400 g mlete svinjine
  • 200 g mlete govedine
  • 2 jajci
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička soli
  • 0,5 žličke mletega popra
  • 1 glava kislega zelja
  • 500 g narezanega kislega zelja
  • 1,5 dl mesne jušne osnove

Sestavine za omako:

  • 30 g olja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica mlete rdeče paprike


Priprava:

Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Zeljno glavo razdelimo na posamezne liste. Na olju prepražimo čebulo, dodamo riž in premešamo. Zalijemo z 1,5 dl vode, posolimo in na nizki temperaturi počasi kuhamo. Kislo naribano zelje stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo. Posolimo po okusu, počakamo, da zavre, nato pa ga pustimo še nekaj minut vreti, nato ga odcedimo. Ohlajen riž stresemo v skledo skupaj z mesom, jajcema in česnom. Dodamo poper, po potrebi dosolimo in dobro premešamo. Po delovni površini razporedimo zeljne liste, na katere razporedimo nadev. Liste zvijemo v rolice, nato pa konce zavihamo navznoter. V velik širok lonec na dno naložimo najprej plast narezanega kislega zelja, na to naložimo sarme, nanje pa spet plast narezanega kislega zelja. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka surovin. Prelijemo z vročo osoljeno vodo in kuhamo na nizki temperaturi v pokritem loncu približno 2 uri. Pripravimo omako: v kozici segrejemo olje, nato pa vanj zamešamo moko. Med mešanjem jo na hitro popražimo. Med mešanjem dodamo še paradižnikovo mezgo, papriko in 1,5 dl mesne jušne osnove. Kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti. 20 minut pred koncem kuhanja v lonec s sarmami dodamo omako in počakamo, da prevre.

KZ Krka

KZ Krka z.o.o.

Šentjernejska c. 6
8000 Novo mesto

tel.: 07 39 31 800

fax.: 07 39 31 846

e-mail: info@kz-krka.si